De regio in

De tram: voor stad én regio

De trams rijden de eerste jaren alleen in de stad Groningen. Na 2020 kunnen de trams doorrijden de regio in. Mogelijke bestemmingen zijn Hoogezand-Sappemeer, Zuidhorn, Bedum, Winsum, De Punt en Leek-Roden. Inwoners van omringende plaatsen krijgen zo een nieuwe, directe verbinding met winkels, onderwijsinstellingen en bedrijven in de stad. Ondernemers in de Groninger binnenstad zien hun klandizie uit de regio toenemen. Hieronder geven we een samenvatting van het rapport Doorrijden de Regio in (pdf).

 

Voor alle verbindingen met de regio zijn de mogelijkheden verkend. De verbinding tussen Hoogezand-Sappemeer en Zernike of Kardinge komt waarschijnlijk als eerste in aanmerking, meteen na 2020. Vervoersprognoses wijzen op een duidelijke toename van het aantal reizigers op dat traject, als er behalve treinen ook trams gaan rijden, die doorrijden in de stad, en onderweg meer haltes aandoen. De tram kan vanaf Hoofdstation Groningen op het regionale spoor doorrijden naar station Europapark, en van daaruit verder. In Hoogezand-Sappemeer zijn zes stations gedacht. Op Hoogezand-Centrum stoppen treinen en trams. In Kropswolde en Sappemeer stoppen alleen treinen, in Sappemeer-Oost, Hoogezand-Sappemeer en Martenshoek alleen trams.

 

Als tweede lijn komt de verbinding Groningen - Zuidhorn in aanmerking, met haltes in Hoogkerk, Zuidhorn en mogelijk een extra halte in Noordhorn. Na de aanleg van de nieuwe spoorlijn tussen Groningen en Heerenveen kunnen ook op dat traject trams gaan rijden, tussen Groningen en Leek/Roden.

 

Winsum en Bedum kunnen via het Noorderstation een tramverbinding krijgen met de stad Groningen. Bij het Noorderstation wordt deze lijn aangesloten op het tracé van Lijn 1, tussen Zernike, het UMCG en het Hoofdstation. Deze tram gaat stoppen in Sauwerd, Bedum en Winsum, en mogelijk ook bij een nieuwe halte in Adorp.

 

In zuidelijke richting is een tramlijn voorzien tussen Hoofdstation Groningen, het Martiniziekenhuis, Paterswolde, Eelde, Groningen Airport Eelde en De Punt.

 

Regio netwerk RegioTram

 

Lees voor meer informatie het rapport Doorrijden de regio in (pdf).

Artist impressions

Artist impression van de RegioTram

Een voorproefje van hoe het er straks uit ziet.

Interactieve routekaart

Kaart tramnetwerk

Bekijk het tracé van de tramlijnen in Groningen, tussen het Hoofdstation, Zernike en Kardinge.

Feiten & cijfers

De cultuurhistorische rijkdom van Groningen is samen met onder meer de stadsarcheoloog in beeld gebracht om tot verantwoorde oplossingen te komen.
Meer feiten en cijfers


© Project RegioTram 2019